Jdi na obsah Jdi na menu

Charakter

Všichni starší autoři popisovali do–khyi jako zlého, divokého a nevypočitatelného psa. Cestopisy měly působit na čtenáře a proto měly vyvolávat dojem, že tibetská doga není běžný domácí pes, ale nebezpečná bestie. I u tibetských dog ale platí to, co u jiných plemen – pes je tím, co z něho člověk udělá ! Že byli v Tibetu žádáni psi ostří a agresivní lze při rozhovoru s tibeťany potvrdit. Lidé na venkově museli každého cizince nejprve považovat za nebezpečného, zvláště když neměli žádné uzamykatelné domovní dveře se zvonkem.

Toto všechno, včetně ochrany soukromí jim zajišťovali psi. Vesnice, či nomádské tábory měly vyvinutý jakýsi kontrolní systém. Psi obklopovali osadu, někteří byli přivázáni přímo u vchodů do domu, či stanu. Tím bylo bezpečí zajištěno, neboť v okamžiku, kdy se na dohled přiblížil cizinec, přivítal jej mohutný štěkot, který jej donutil zůstat stát a na dálku nejprve objasnit důvod své návštěvy. Celé vesnice bylo možné v době nepřítomnosti mužů najít svěřené pouze do ochrany psů.

Vrozená inteligence a perfektní hlídací schopnosti jsou do-khyi dány tvrdou selekcí, které byly po tisíciletí vystaveny. V chudém Tibetu mohli přežít pouze nejlepší a nejsilnější jedinci. Slabší psy si nikdo nemohl dovolit chovat pro pouhé potěšení. Proto byly v dalších generacích upevněny jejich jedinečné a skvělé vlastnosti.

V dnešní době dojde k pokousání tibetskou dogou sotva častěji, než jiným plemenem. Vhodnou výchovou a častým kontaktem s lidmi doma i na veřejnosti se z něj stane velmi příjemný pes. Projde-li dobrou socializací již od štěněcího věku, stane se z něj vyrovnaný, klidný a přívětivý pes, který má ale zachovány všechny hlídací instinkty.

Socializace v prvních týdnech a měsících života je u tibetské dogy snad ještě důležitější, než u ostatních plemen. V této souvislosti je třeba varovat před štěňaty z tzv. kotcových odchovů, protože socializace, poznávání nových věcí, seznamovaní se s jinými psy, s lidmi a různými prostředími v prvních měsících se nedá ničím nahradit a poznamenává štěně na celý jeho příští život. Často se ztráty způsobené izolací v kotci už nikdy nenapraví.

Do-khyi si zachovali ze své vlasti samostatné uvažování, někdy tvrdohlavost, které jsou vlastní všem tibetským plemenům. Cítí se rovnocennými členy smečky, což se projevuje tím, že mají silnou potřebu být v blízkosti svých lidí. V rodině se do-khyi stává často vysloveným mazlíkem. Umístit jej trvale do kotce je to nejhorší, co můžete svému psovi udělat. Velice těžko snáší odloučení a uzavřené prostory. Z takto chovaného psa se dříve nebo později stane problémové zvíře. On touží mít svou smečku v dohledu. Vidět své lidi, nebo je alespoň slyšet. Když se z nějakého klidného místa může vždy ujistit, že vše je v pořádku, klidně leží i celé hodiny, dokud jeho pán nezmění stanoviště. Neobtěžuje a není dotěrný.

Mimo svěřený prostor se k cizím lidem a zvířatům chová rezervovaně, nikoliv agresivně. Pokud se necítí ohrožen, chová se odtažitě a nevšímavě. Jako hlídač je velmi specifický. Nechtěného návštěvníka varuje hlubokým, hrdelním bručením. Nevrhne se na něj , ale přibije ho na místě a počká na příchod některého ze „svých“ lidí. Že do-khyi není agresor , ale obranář si nejlépe uvědomíte, když budete sledovat jeho chování mezi vašimi dětmi nebo malými zvířaty.

Tibetská doga se vyvíjí velmi pomalu jak tělesně, tak povahově. Úplné zralosti dosahuje až okolo třetího roku života a proto je třeba být při jeho výchově trpělivý a laskavý. Je to hlídací, samostatně pracující a myslící pes, který sám nejlépe odhadne, jak se v té které situaci zachovat. Je to pes, který bude svého pána milovat, ochraňovat a respektovat, nikoliv však slepě poslouchat! Je rovnocenným partnerem, ne sluhou. Mnohdy musíte říct obrazně řečeno „ prosím“, aby jste dosáhli svého.

Nezapomeňte nikdy, že tibeťan je velmi hrdý a těžce nese jakoukoliv nespravedlnost. Na takové jednání a na fyzické tresty je nesmírně citlivý a takovou špatnou zkušenost si nese s sebou celý život. Základem cesty k poslušnosti do-khyi je získání jeho důvěry, láska a porozumění. Jestliže toto svému psovi dáte, vrátí vám to mnohonásobně. Lepšího přítele a partnera nenajdete.