Jdi na obsah Jdi na menu

Péče o tibetskou dogu

Péče o toto plemeno nepředstavuje pro majitele žádnou zátěž. Je to od přírody odolný pes, kterému nevadí žádné formy počasí. Miluje sníh, mráz, nevadí mu ani teplo. Jestliže má možnost se schovat před deštěm, je rád celoročně venku. Více v celém příspěvku...

Péče o toto plemeno nepředstavuje pro majitele žádnou zátěž. Je to od přírody odolný pes, kterému nevadí žádné formy počasí. Miluje sníh, mráz, nevadí mu ani teplo. Jestliže má možnost se schovat před deštěm, je rád celoročně venku.

Péče o srst je jednoduchá, během roku stačí 1x týdně prokartáčovat, pouze v období línání (květen – červen) je třeba kompletně vyčesat starou, mrtvou podsadu, což je otázka cca jednoho týdne. Srst tohoto plemene nemá sklon k filcovitosti, takže péče nevyžaduje velké úsilí ani čas. Pes má kartáčování velice rád, miluje hlavně tělesný kontakt s pánem, který mu česání přináší. Srst tibetské dogy má samočistící schopnost. Jakmile pes oschne, nečistoty samy odpadnou. Do-khyi jsou čistotní a k jejich specifiku patří také to, že jejich srst není nikdy cítit, což je vlastnost víc než vítaná.

Výživa tibetské dogy není oproti jiným velkým plemenům nikterak náročná. Jestliže majitel zvolí kvalitní granulované krmivo od některé renomované firmy, není třeba dodávat ke granulím už žádné další doplňky. U do-khyi je mnohdy takové přilepšování spíše na překážku zdravého vývoje. U štěněte velkého plemene obecně je lépe zajistit rovnoměrný a pomalý růst. Překrmování vede často k poškození vyvíjející se kostry psa. Budete-li se řídit dávkováním určeným výrobcem, uděláte pro svého pejska to nejlepší. V době růstu také není dobré psa zatěžovat dlouhými vycházkami. Lépe je procházky rozdělit na několik krátkých denně.

 

Poslední fotografie

Kontakt

Klub tibetské dogy ČR, z. s.

Pískova Lhota 235
290 01 Poděbrady

ktd@email.cz